Keresés
Esemény naptár
Hónap léptetés
Letöltések

Ovi foci

2015-09-27 19:28:51
Ovi foci
Labdarúgás – Balassagyarmat Konferencia sorozat ötödik előadás

Dr. Molnár Andrea az OVI FOCI Közhasznú Alapítvány Elnöke volt az előadó!

Folytatódott a Labdarúgás Fóruma című, szakmai konferencia sorozat - melyet a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás SE vezetősége Gaál Dénes egyesületi Elnök vezetésével szervez – a labdarúgásról, az utánpótlás neveléséről, annak napjaink legaktuálisabb kérdéseiről.

Azzal a szándékkal szervezték a konferencia sorozatot, hogy a témakörben legjelesebb elsősorban egyesülethez, és megyénkhez, valamilyen formában kötődő szakemberek, előadók bevonásával segítséget nyújtsanak a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozó edzők és sportvezető kollégák részére a mindennapi munkájukhoz. A sorozatban ezúttal az ovi foci témája került terítékre

Ez év nyarán a BSE Palóc Farkasok utánpótlás Egyesület elindította óvodai foci programját, melynek köszönhetően valamennyi Balassagyarmati Óvoda csatlakozott a Bozsik Intézményi programjához. A gyerekek az egyesület igazolt versenyzői és már részt vettek az ősz folyamán a Bozsikos Intézményi program tornáin. Ennek a programnak a keretén belül szeptembertől már heti kettő alkalommal egy-egy utánpótlásedző tart foglalkozásokat az óvodákban. Valamennyi a programban résztvevő óvodának van egy úgynevezett sportcsoportvezető óvónője, akivel közösen tartják a foglalkozásokat az ovisoknak. Ezeknek, a foglalkozásvezetőknek tartottak a közelmúltban szakmai napot az egyesületnél, melyre Dr. Molnár Andrea az OVI - FOCI Közhasznú Alapítvány elnöke látogatott el városunkba. Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja 2011 elején megalapította az Ovi - Foci Közhasznú Alapítványt, melynek célja, hogy országszerte, ill. a határon túli magyar lakta területeken, a közszféra támogatásával, ill. a magántőke bevonásával, a lehető legtöbb óvodában biztosított legyen az Ovi - Foci Program elindítása. A szakmai nap szervezőinek nagy örömére szolgált, hogy ezen a rendezvényen a Balassagyarmati óvoda pedagógusain kívül a környező települések óvodavezetői, sőt település vezetői (polgármesterek) is részt vettek. Dr. Molnár Andrea előadásában többek között szó esett a testnevelés fontosságáról, a gyerekek labdához fűződő kapcsolatáról, az egészséges életmódra nevelésről. Az előadó kiemelte, hogy, az MLSZ óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére oktassa. Az aktív életmódra neveléshez nem kell csodákat tenni, hiszen a gyerekeknek lételemük a mozgás, csupán biztatni kell, és felkínálni számukra a rendszeres sportolás lehetőségét. Ez azonban a mai magyar viszonyok között korántsem egyszerű vállalkozás. Ehhez nyújt segítséget a Program és ajánlja azt a multifunkcionális sportpályát, melyben több sportág alapjaival is megismerkedhetnek a gyerekek A sportoló gyereknek nagyobb az önbizalma, több az energiája, jobb a koncentráló-képessége, erősebb az önfegyelme. Sok olyan gyermek, akit ügyetlennek vagy nem megfelelően koordináltnak tartanak, nem így született, hanem ilyenné válik, mert kevés önálló fejlődési lehetősége volt, és mert mozgásfejlődését elnyomta az őket körülvevő környezet, - emelte ki a szakmai nap előadója.

Fontos szempontnak tartják, hogy a Program által kínált lehetőséggel a foglalkozások nagy része helyben, az óvodákban zajlik, azaz a gyerekeket a megszokott közegükben hagyják. Ez a szülőknek is kedvez. A sokoldalú mozgásos tevékenység teszi lehetővé majd a sportban tehetséges gyermekek kiválasztását is.

Az előadó videó anyag segítségével mutatta be a jelenlevőknek azt a 6x12 m-es méretű, kimondottan óvodai célra kifejlesztett multifunkcionális sportpályát, melyet a Kormány által létrehozott TAO program segítségével is meg lehet valósítani. Ennek a pályának a mérete, és alakja úgy lett kialakítva, és szabadalmaztatava, hogy az óvodai célokat maximálisan kielégítse. Ehhez a pályához a labdarúgáson kívül más sportágak űzéséhez is alkalmas eszközök tartoznak. Az ovis pályához egy oktatási csomag is kapcsolódik, melyet a Debreceni Foci Suli segítségével dolgoztak ki. Az ilyen pályát létesítő óvodák részére több napos szakmai továbbképzés is szolgál – fejezte be mondanivalóját a programfelelős.

Mit tehetünk az elhangzottakhoz hozzá? Bízunk benne, hogy Balassagyarmaton kívül Nógrád Megyében is több településen létesülni fog ilyen pálya a kedvező feltételek és a magas műszaki színvonal miatt.

A jelenlevők részéről nagyon nagy érdeklődés mutatkozott a pályaépítési lehetőség iránt.

Az egyesületben megkezdett szakmai munkához visszatérve, a gyerekek egy része az egyesület igazolt versenyzői és részt vettek az ősz folyamán a Bozsik intézményi programban a tornákon. De hogy mindenkinek játéklehetőséget tudjanak biztosítani, ezért a szakmai programban, az szerepel, hogy minden Balassagyarmati óvoda nagycsoportosa részére a Városi sportcsarnokban, jó idő esetén a Műfüves edzőpályán ovi dzsembori napot illetve napokat szerveznek.

Az első ilyen rendezvényre az elmúlt hét péntekén került sor a Városi Sportcsarnokban, ahol természetesen minden óvoda több mint száz gyermekét kísérték el óvónőik és szüleik, megtöltve a Városi Sportcsarnokot. A rendezvény során a csarnok játéktere négy részre osztva fogadta a kicsi gyerekeket (fiúkat, lányokat vegyesen) ahol a labda játszotta a főszerepet. Jó volt látni hogy egy órán keresztül önfeledten sportoltak a fiúk lányok vegyesen.

A nagy sikerű, a Mohácsi László – Taskó András edzőpáros szervezésével és irányításával lebonyolított rendezvény – természetesen bevonva az UPE edzőit és az óvodapedagógusokat is – végén minden résztvevőnek egy kis meglepetés ajándékkal kedveskedett az egyesület vezetése.

 

Az Ovi – Foci Közhasznú Alapítvány alapítója Buzánszky Jenő az aranycsapat hátvédje, és az Alapítvány elnöke Dr. Molnár Andrea programfelelős.

 

A Balassagyarmati  óvodásokat megmozgató rendezvény képei:

 

 

Album